Vitaakadémia

Vitaakadémia

Kiemelt hírek

2022. 07. 08.
A Vitaakadémia idén is sikerrel zárta egyik legnépszerűbb programját, a vitatábort, amely egy remek továbbképzési lehetőség a végzett vitavezetők és a formális vitában kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok számára.
2022. 01. 31.
A középiskolai vitaversenyt immár hatodik alkalommal szervezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. Idén több mint kétszeres túljelentkezés mellett választották ki azt a 16 csapatot, amely összemérhette tudását az MCC Tas vezér utcai központjában megrendezett kétnapos versenyen.
2022. 01. 31.
Az MCC Vitaakadémia Vitatréner képzés első évfolyamának záró eseményén többek között a formális logika világával ismerkedhettek meg a résztvevők. A képzés egyik célja az észérvek mentén, strukturáltan felépített beszédek megalkotása volt. Az elsajátított ismereteket aztán élesben, vitaszituáció során is gyakorolhatták, pallérozva ezzel a már meglévő kompetenciákat.
2021. 09. 16.
A 2021/22-es tanév első KP (Középiskolás Program) szombatján a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról és annak globális következményeiről tartott előadást Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.
2021. 09. 16.
A héten (szeptember 1-2.) a juniorképzésre felvételt nyert diákok megismerkedhettek a Vitaakadémiával és bepillantást nyerhettek a racionális vita világába.
2021. 09. 16.
Rendkívül jó hangulatban és szakmailag gyümölcsöző légkörben teltek el a MCC Vitaakadémia 2020-21-es vitavezető képzésének „Follow-up” napjai június 14-16. között, mely lezárásaként a végzett vitavezetők okleveleit dr. Orbán Balázs az MCC kuratóriumának elnöke és Surjányi Fanni az MCC Vitaakadémia szakmai igazgatója adta át.
2021. 09. 16.
Augusztus 5-7. között belakta Esztergom belvárosát az MCC és hagyományteremtő jelleggel nagy siker közepette megrendezésre került az első MCC Feszt. Az MCC teljes képzési palettáját valamint partnerintézményeit felvonultató Edu-sétányon hatalmas érdeklődés fogadta a Vitaakadémia sátrát is!

MCC Vitázz!

Orbán Balázs köszöntőjében hangsúlyozta: a vita a legfontosabb civilizációs vívmányunk. Rengeteg olyan kérdés, probléma, nehézség van körülöttünk, amely igényli az igazságkeresést, a vitát. Az MCC kuratóriumi elnöke hozzátette: a vita alapja, hogy nem értünk egyet, azonban a konfliktusoktól nem szabad megijedni. Természetesen a túl sok és parttalan vita komoly problémát jelent, ezért kell a vitákat keretek közé szorítani.

Gondoltad volna, hogy a matematikaórán tanult műveleteket a vitázásban is kamatoztatni tudod?

Emellett a hallgatók különböző szerepjátékon alapuló szituációs feladatokban fejleszthették érvelés és vitázási készségeiket, valamint hasznos információkat kaphattak arról, hogy miként reagáljanak a vita során feléjük intézett kérdésekre.


„Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után.” – Vita az idei tanév első KP szombatján

Az MCC Geopolitikai Műhely vezetője beszélt az amerikaiak és szövetségeseik afganisztáni és iraki háborúiról, és olyan új kihívásokról is, mint például a globális felmelegedés vagy a biotechnológia.

Ezt követően a diákok a Vitaakadémia segítségével áshatták bele magukat jobban a témákba, fejthették ki és ütköztethették véleményeiket, érveiket. A nehéz téma és tételmondat ellenére, miszerint: „Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után” sikeresen helytálltak hallgatóink.


Több mint két napos programmal zárult az MCC Vitaakadémia 2020-21-es vitavezetői képzése.

Az MCC Vitaakadémia 2020-21-es vitavezetői képzése rendhagyó módon zajlott, hiszen a járványhelyzet miatt, az évet záró „Follow-up” napokon kívül szinte a teljes program az online térben zajlott. A felvételt nyert leendő vitavezetők 2020. november 27-29. között egy intenzív képzési hétvégén sajátították el az érveléstechnika és racionális vita alapjait, majd 2021.

Vitaszakmai tábor a Balaton partján

A táborban a 2020/21-es vitavezetői képzésben oklevelet szerzettek és a folyamatban lévő MCCollega képzés munkatársai vettek részt. A hagyományteremtés mellett a fő hangsúlyt a szakmai (tovább)fejlődés, valamint a közösségépítés kapta.

A táborozók az MCC szinte valamennyi területéről érkeztek, így a vasárnap esti ismerkedés egyben a szervezeti egységek közti kapcsolatok építésére is lehetőséget nyújtott.


Címkék