Vitaszakmai tábor a Balaton partján

Vitaszakmai tábor a Balaton partján

tábor standoff

Vitaszakmai tábor a Balaton partján


Helyszín
Balatonszárszó adott otthont az MCC Vitaakadémia első szakmai nyári táborának 2021. július 20-23. között.

A táborban a 2020/21-es vitavezetői képzésben oklevelet szerzettek és a folyamatban lévő MCCollega képzés munkatársai vettek részt. A hagyományteremtés mellett a fő hangsúlyt a szakmai (tovább)fejlődés, valamint a közösségépítés kapta.

A táborozók az MCC szinte valamennyi területéről érkeztek, így a vasárnap esti ismerkedés egyben a szervezeti egységek közti kapcsolatok építésére is lehetőséget nyújtott.

A táborban a szakmai programok alapját a kötetlenebb formához igazodva az élményalapú feladatok adták. A lankadatlan lendületet és dinamizmust a régóta vágyott személyes jelenlét mellett a szórakoztató köntösbe bújtatott érveléstechnikai bemelegítő játékok, a 3 napos intenzív elméleti-gyakorlati MCCollega képzésen megszerzett tudást elmélyítő és tovább gyarapító interaktív workshopok, valamint a racionális viták biztosították. A táborozókat a workshopok fő céljukhoz – azaz a későbbiek során a saját környezetükben és központjukban önálló vitaalkalmak és vitakörök megszervezéséhez és lebonyolításához – mind szakmai, mind praktikai készségekkel és tanácsokkal segítették hozzá.

A gyakorlatok a klasszikus érvelési hibák felismerésére, a viták kiértékelésének és bírózásának módszertanára, valamint a különféle érvelési stratégiák elsajátítására interaktívan, kiscsoportos feladatok keretében valósultak meg. Emellett sor került saját, vitaoktatáshoz és tartáshoz kapcsolódó projektek megtervezésére is, mely segítséget nyújt az ősztől képzést indító szervezeti egységek vitaorientált évének kialakításában. A tábor csúcspontjai természetesen a viták voltak, melyek különböző formátumokban, aktuális témák köré szervezett tételmondatokkal zajlottak. Így szó esett a Balatonról (Az északi part jobb, mint a déli), EB-ről és a fociról (Nagy pénz nagy foci, kis pénz kis foci), valamint egy egyesített EU-s katonai szervezet létrehozásáról (Közös európai hadsereg felállítására van szükség)

A vitázás szakmai színvonalát a Vitaakadémia vitázásban és érveléstechnikában jártas munkatársai, Surjányi Fanni, a Vitaakadémia szakmai igazgatója, Szemere Alexandra vitaoktató, és Lanku Máté szakmai munkatárs és mentor biztosították, akik a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektettek. A napok fennmaradó részében az összetartozást és szórakozást informális viták és lehetetlen tételmondatok biztosították a Balaton parton. Emellett a vízi sportolás és az éjszakába nyúló beszélgetések a személyes megismerésnek is teret engedtek. Mindehhez a kiváló körülményeket és a tábor gördülékeny technikai lebonyolítását Barbarics Péter táborvezető, a Vitaakadémia projektmenedzsere garantálta. 

A közös kiértékelést és levezetést egy, a Vitaakadémia szellemiségét és lendületét jelképező tűz táplálása zárta, melyhez minden résztvevő és szervező szimbolikusan hozzátette az elmúlt három napban végzett munkáját, valamint jövőbeli terveit.


Címkék