GYIK

GYIK

Mennyibe kerül a részvétel?

A képzés INGYENES. Sőt, a résztvevők számára szállást és ellátást biztosítunk a programhétvégék során.

Miből áll a képzési hétvége programja?

A képzési hétvége 2019. november 29. – december 1., vagyis péntek estétől vasárnap délutánig tart, és összesen 6-8x90 perces órából áll a leendő oktatók részére. A résztvevők a hétvége során megismerkednek a vitázás műfajával, mélyebben megértik az érvelés és a vitázás célját és lényegét, továbbá a disputa formai kelléktárát elsajátítva alkalmassá válnak az érvelés és vitázás tudományának továbbhagyományozására is. A képzés során 3-5 különböző témájú, törvényszéki tárgyalás vagy Karl Popper formátumú vita során ki is próbálhatják magukat és újdonsült ismereteiket, továbbá lehetőségük nyílik társaik vitáit és azok szakszerű kiértékelését végighallgatva, illetve azokhoz akár hozzá is szólva további tapasztalatokkal gyarapodni.

Hogyan kell az önálló vitaalkalmakat megszervezni? Kaphatok-e segítséget a szervezéshez és a lebonyolításhoz?

A képzési hétvégét követően – 2019. december 2. – 2020. május 21. között – a leendő oktatónak önállóan meg kell szerveznie  és le kell bonyolítania legalább három vitaalkalmat minimum kilenc 14 életév feletti személy részére (a vitaalkalmak résztvevői lehetnek mindhárom alkalommal ugyanazon, de alkalmanként eltérő személyek is). A helyszín szabadon választható. A leendő oktató az egyes alkalmakról Facebook-eseményt ír ki és fotókat készít, amelyeket mind a Facebook-eseményhez, mind a Vitaakadémia honlapjára feltölt.

Az egyes vitaalkalmak során a képzési hétvégén megismert formátumok valamelyikét kell alkalmazni. A vitaalkalmakra jelentkezők részvételi szándékukat a program honlapján regisztrálják. A vitaalkalmat követően az azon résztvevő vitázók az eseményről, önmaguk és a leendő oktató teljesítményéről kérdőívet töltenek ki, egyúttal a leendő oktató önmagát, a vitát és a vitázók teljesítményét is értékeli.

Az önállóan szervezett vitaalkalmak közepette, 2020. februárban sor kerül egy egynapos kontaktalkalomra. A résztvevőknek eddigre már le kell bonyolítaniuk legalább egy vitaalkalmat, amelynek a tapasztalatait ez alkalommal értékelik ki a program oktatóival; értékes útravalóval gyarapodva a további alkalmak megszervezéséhez.
A képzésen résztvevő leendő oktatóknak a vitaakademia “KUKAC” mcc “PONT” hu címen folyamatos szakmai konzultációra nyílik lehetőségük az MCC Research munkatársaival.

Amennyiben a  résztvevő igényli, a Mathias Corvinus Collegium lehetőséget biztosít a számára, hogy a vitalakalmai egyikét vagy akár azok közül többet a Collegium által szervezett rendezvények valamelyikének keretein belül teljesítse. A résztvevőnek, akár él ezzel a lehetőséggel, akár nem, valamelyik (ajánlásunk szerint a harmadik) vitaalkalmát a szervezőkkel egyeztetve egy, az MCC által delegált személy jelenlétében kell lebonyolítania.

Hol lesz a  képzés?

A képzés helyszínéül a Mathias Corvinus Collegium épülete (1016 Budapest, Somlói út 51.) szolgál.

Kérdés vagy probléma esetén kit kereshetek?

A képzéssel, ill. a felvételivel kapcsolatban esetlegesen felmerülő valamennyi kérdést és felvetést a vitaakademia “KUKAC” mcc “PONT” hu címre várjuk.

Jelentkezés