GYIK

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések


Én eddig semmilyen MCC-s képzésben, programban nem vettem részt. Így is jelentkezhetek a vitavezetői képzésre?

Igen, az MCC Vitaakadémia vitavezetői képzésére minden 18. életévét betöltött és egyetemi képzést megkezdett személyt szeretettel várunk.


Én még sohasem vitáztam. Jelentkezhetek vitatapasztalat nélkül?

Igen, természetesen. Lényeg, hogy élénken érdeklődj a vitázás világa iránt, és légy motivált a vitakultúra népszerűsítésére. Tapasztalatszerzésre lesz bőven lehetőség a képzés során.


Mennyibe kerül a képzés?

A képzést sikeresen elvégzők számára a részvétel ingyenes. A résztvevők számára szállást és ellátást biztosítunk a programhétvégék és -napok során.


Munka vagy egyetem mellett is elvégezhető a képzés?

Igen. Habár a vitavezetői képzés teljes időtartama 1 év, a három személyes megjelenést igénylő intenzív képzési alkalmakat direkt a hétvégékre időzítjük.

Hol találkozhatok személyesen a Vitaakadémiával?

Amennyiben szeretnél személyesen is találkozni velünk figyeld honlapunkon, az Insta és Facebook oldalunkon az aktuális eseményeket.

Hogyan kell az önálló vitaalkalmakat megszervezni? Kaphatok-e segítséget a szervezéshez és a lebonyolításhoz?

A vitavezetői képzés gyakorlati részeként, 2023. február – 2023. április között a leendő vitavezetőnek önállóan meg kell szerveznie és le kell bonyolítania legalább három vitaalkalmat minimum négy 14 életév feletti személy számára, amelyek részleteit (pl. a vita formátuma, tételmondata, az elméleti rész vázlata) egyeztetnie kell mentorával. A vitaalkalmak résztvevői lehetnek mindhárom alkalommal ugyanazon, de alkalmanként eltérő személyek is. A helyszín szabadon választható. A leendő oktató az egyes alkalmakról Facebook-eseményt ír ki és fotókat készít, amelyeket mind a Facebook-eseményhez, mind a Vitaakadémia honlapjára feltölt.

Az egyes vitaalkalmak során a képzési hétvégén megismert formátumok valamelyikét kell alkalmazni. A vitaalkalmakra jelentkezők részvételi szándékukat a leendő vitavezető által megadott platformon regisztrálják. A vitaalkalmat követően az azon résztvevő vitázók az eseményről, kérdőívet töltenek ki, egyúttal a leendő vitavezető önmagát, a vitát és a vitázók teljesítményét is értékeli.

A vitaalkalmak közül egyet a Collegium által szervezett rendezvények valamelyikének keretein belül kell teljesíteniük. Amennyiben a leendő vitaoktató igényli, akár több ilyen lehetőséggel is élhet.

A képzést lezáró utánkövető napokon a résztvevők kiértékelik az általuk lebonyolított vitaalkalmak tapasztalatait a képzés mentoraival és oktatóival.

Mik azok a gyakorló vitaalkalmak?

A képzéseink során a tanultak gyakorlatba való átültetésére folyamatosan biztosítunk gyakorlási lehetőséget. A gyakorló vitaalkalmakat tapasztalt vitavezetők moderálják, egy bemelegítő érveléstechnikai feladat után a résztvevők különböző formátumú vitákban fejleszthetik tovább érvelési és vitázási készségeiket.

A viták során mind a vitázói, mind a bírói és természetesen a vitavezetői szerep gyakorlására is van lehetőség. A könnyebb elérhetőség végett az alkalmak túlnyomórészt online kerülnek megrendezésre, hiszen a képzéseinkre az ország és a Kárpát-medence számos pontjáról jelentkeznek résztvevők.

Hol lesz a képzés?

A képzés helyszínéül a Mathias Corvinus Collegium épülete (1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.) szolgál.

Kérdés vagy probléma esetén kit kereshetek?

A képzéssel, ill. a felvételivel kapcsolatban esetlegesen felmerülő valamennyi kérdést és felvetést a vitaakademia@mcc.hu címre várjuk.