„Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után.” – Vita az idei tanév első KP szombatján

„Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után.” – Vita az idei tanév első KP szombatján

kp_szombat_9_11

„Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után.” – Vita az idei tanév első KP szombatján


Helyszín
A 2021/22-es tanév első KP (Középiskolás Program) szombatján a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról és annak globális következményeiről tartott előadást Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Az MCC Geopolitikai Műhely vezetője beszélt az amerikaiak és szövetségeseik afganisztáni és iraki háborúiról, és olyan új kihívásokról is, mint például a globális felmelegedés vagy a biotechnológia.

Ezt követően a diákok a Vitaakadémia segítségével áshatták bele magukat jobban a témákba, fejthették ki és ütköztethették véleményeiket, érveiket. A nehéz téma és tételmondat ellenére, miszerint: „Kár volt háborút üzenni a terrorizmusnak 2001 után” sikeresen helytálltak hallgatóink.

A workshop első felében a diákok nemcsak egymással, hanem a vitával is megismerkedhettek, emellett előkerült az érv, a cáfolat és a hibás érvek mellett a racionális vita fogalma is. Miután összeszedték gondolataikat és felkészültek a disputára, élesben is kipróbálhatták, milyen egy formális vitaszituáció.

4 vitakörben folytak párhuzamosan a parázs viták, melyek során többek között felmerült kérdésként, hogy az ún. „demokráciaexport” elindítása, az USA beavatkozása nem NATO tagállamok belügyeibe szükséges és jogos volt-e, de emellett szó esett arról is, hogy a 2001-es szeptemberi terrortámadás révén mennyit változott és fejlődött a globális biztonságtechnika.

Méltó lezárása voltak a viták az idei tanév első KP szombatjának, felkészül az Egyetemi Program, hiszen a Vitaakadémia szervezésében indul a logikaoktatás, valamint Vitaklub-hálózat Budapesten, és további 7 helyszínen az országhatárokon túlnyúlóan, Kárpát-medence szerte.