Hangot adtunk a racionális vitának!

Hangot adtunk a racionális vitának!

Fesztivál csoportkép

Hangot adtunk a racionális vitának!


Helyszín
Augusztus 5-7. között belakta Esztergom belvárosát az MCC és hagyományteremtő jelleggel nagy siker közepette megrendezésre került az első MCC Feszt. Az MCC teljes képzési palettáját valamint partnerintézményeit felvonultató Edu-sétányon hatalmas érdeklődés fogadta a Vitaakadémia sátrát is!

Az MCC Vitaakadémia csapata előrelátóan nagyon kényelmes babzsákokkal várta Vitaakadémia sátra iránt érdeklődőket, hogy igyekezzünk enyhíteni a parázs vita során egy-két furfangos érvvel vagy cáfolattal a vitapartnerek számára teremtett igencsak kényelmetlen helyzeteket.

A viccet félretéve, minden várakozásunkat felülmúlta a Vitaakadémia és a racionális vita iránt mutatott érdeklődés, több mint 150-en vitáztak aktívan a fesztivál 3 napja alatt, szakképzett vitavezetőink egy percig sem lazsáltak, és több mint 70 vitát vezettek le. A viták kiindulópontjaként majd 100 tételmondattal készültünk, melyek közül a szerencsekerék segítségével választottak a vitázók. Rövidített, de minden elemében racionális viták zajlottak, bepillantást nyújtva a vitával ismerkedők számára arról, hogyan segíti a formális keretek között zajló disputa az érveléstechnika, a kritikai gondolkodás és a szellemi csapatmunka fejlesztését. A viták végén a Vitaakadémia végzett vitavezetői szűrték le a legfontosabb tanulságokat, majd a győzteseket vitalovagokká avatták.

Akinek esetleg túlságosan “mélyvíz” lett volna egy hirtelen vita, azoknak szórakoztató személyiségteszttel készültünk, hogy kiderüljön, milyen típusú vitázók is lennének. Pletykaanyuk, okoskák, esetleg agresszív trollok vagy csendes gyilkosok?   

A harmadik napon pedig színpadra lépett a Vitaakadémia csapata is, és bemutató vitát tartottak az egyik legnagyobb presztízsű vitaverseny formátummal, a brit parlamentivel. A bemutató vita-show keretein belül arról vitáztunk, hogy vajon az elektronikus zene inkább ipar-e vagy művészet. Annak ellenére, hogy ez volt a Vitaakadémia hivatalos záróporgramja a fesztiválon, a csapat legnagyobb örömére “túlóráznia” kellett és még két órán keresztül folytak az utolsó viták a színpaddal szomszédos sátorunknál.

A fesztivál tapasztalatai és a hatalmas érdeklődés rendkívül felemelő érzéssel töltöttek el minket, és további motivációt jelent a Vitaakadémia számára, hogy sokszorozott erővel folytassuk küldetésünket a Kárpát-medencei vitakultúra meghonosítása és népszerűsítése érdekében.